By Expedia Team, on November 4, 2015

Geniet van culinaire smaakexplosies in Siena

De Noord-Italiaanse stad Siena ligt in de heuvels van de provincie Toscane. Reis naar deze bestemming af als je houdt van historische bouwwerken, heerlijk weer en het lekkerste wat de Italiaanse keuken te bieden heeft. Hier vind je de beste wijnen, bijzondere streekproducten en verrukkelijke lokale toetjes. Deze citytrip neemt je mee op een tocht langs de lekkerste gerechten en de beste plekken om te ontbijten, lunchen en dineren in smakelijk Siena.

ONTBIJT
———–

### Zoete broodjes bakken

Een traditioneel Italiaans ontbijt (prima colazione) bestaat vaak uit een cornetto of brioche. De cornetto is geen ijsje, maar een besuikerd croissantje. De brioche is een zoet broodje. Veel Italianen ontbijten niet thuis, maar halen hun ontbijtje bij een café of barretje als ze onderweg zijn naar school of werk. In Siena vind je honderden van zulke tentjes. Het best bewaarde geheim van de stad is naar verluidt Petit Café (1), dat een paar straten ten noorden van de bezienswaardigheid Fortezza Medicea ligt. Hier worden de broodjes elke nacht vers gebakken en maken ze heerlijke koffie. Na zo’n ontbijt kan je dag niet meer stuk!

### Creatief met toast

Ook de fette biscottate staat standaard op het ontbijtmenu van de Italianen. Het is een ‘dubbelgebakken broodplakje’, oftewel: toast. In Siena hebben de ouderen nog weleens de gewoonte om die als ontbijt in rode wijn te dopen. Dat moet dan volgens de traditie wel een Chianti zijn. Ook de cappuccino is een standaard ontbijtdrank. En dan hebben we het niet over de slappe bak die je vaak in Nederland krijgt. In Italië drinken ze ‘m lekker sterk. Pasticceria Nannini (2) is een juweeltje van een ontbijttent, waar cappuccino’s maken tot kunst is verheven. Ze bakken hun eigen beroemde broodjes, maar je kunt hier ook fette biscottate bestellen. Die doop je dan niet in wijn, maar in je koffie.

Siena_gastronomy_carpaccio_flickr.jpg

Carpaccio. Foto: Benjamin Jopen, CC BY-SA 2.0

LUNCH
———

### Lang lunchen

Italianen eten tussen de middag bij voorkeur warm. Vaak wordt de lunch (colazione of Il pranzo) betaald door de baas, dus er wordt ruim de tijd genomen om ergens in een barretje te eten. Werknemers lunchen tussen 13.00 en 15.00 uur en werken vaak door tot 20.00 uur. De lunch is meestal typisch mediterraan: pasta, olijven, vis, vlees en salade. Vooral carpaccio is populair rond het middaguur. Natuurlijk kun je op elke straathoek een pizza of broodje kopen, maar wil je echt bijzonder lunchen in Siena, dan moet je op en om het plein Piazza del Campo zijn. In een van de zijstraatjes ligt Trattoria La Torre (3) verscholen. In dit kleine, typisch Italiaanse tentje hebben ze geen menukaart, maar verschillende dagspecialiteiten. Probeer er de lokale specialiteit pici, een soort dikke, handgemaakte spaghetti.

### Luilekkerland

Een paar straatjes ten noorden van het plein vind je luilekkerland Ristorante La Taverna Del Granducato (4), in het mooie gebouw van het Consorzio Agrario di Siena. Hier kun je olijfolie, vleeswaren en kazen kopen, maar ook neerstrijken voor een goddelijke lunch. Een hoek van de ruimte is gereserveerd voor een steenoven waar de hele dag verse broden en pizza’s worden gebakken. Il Pulcino (5) (het kuikentje) ligt er vlakbij, in een oud, super Italiaans straatje. Je kunt er voor een prikkie pasta’s, salades en een dagmenu kunt bestellen. De lekkerste koffie van het plein Piazza del Campo serveren ze bij Fiorella Torrefazione (6).

Siena_gastronomyy_Antipasti_Edam.jpg

Antipasti. Foto: Shutterstock

DINER
———

### Anti, primi, secondi

Omdat ze laat lunchen, dineren de Italianen meestal niet voor 21.00 uur. Een traditioneel Italiaans diner begint met een bordje antipasto, een koud voorgerecht waarin meestal kaas, vlees en olijven te vinden zijn. Na de antipasto volgt de primi, een pastagerecht of risotto waarvan wij in Nederland een hoofdgerecht zouden maken. Dan is de secondi aan de beurt, het eigenlijke hoofdgerecht. In Siena zijn gerechten met rundvlees, haas (lepre), konijn (coniglio) en everzwijn (cinghiale) populair. Probeer ook eens een bistecca: een van de lekkerste steaksoorten van Toscane. Proef ‘m bijvoorbeeld bij restaurant The Bistecca (7). Het prachtige restaurant La Taverna di San Giuseppe (8) wordt geroemd om de vriendelijke bediening en de verrukkelijke lokale specialiteiten. De mooiste plek van de stad om te dineren is Ristorante San Domenico Siena (9). Boven op een berg, in een oud dominicaner klooster, nip je van je lokale wijnspecialiteit Sienese Chianti met uitzicht over de stad.

La dolci vita
—————–

Het is bijna niet mogelijk met al die heerlijkheden, maar probeer tijdens een heerlijk, uitgebreid diner in Siena toch nog een beetje ruimte over te laten voor het toetje. De stad is namelijk beroemd om z’n unieke en verrukkelijke dolci, zoete nagerechten. Natuurlijk kun je als nagerecht gewoon een kaasplateau, ijs of een vruchtensalade kiezen. Maar dat is niet zo avontuurlijk en je loopt een grote smulpartij mis. Het populairste toetje in Siena is de panforte, de beroemde notentaart met honing, kaneel, koriander, nootmuskaat en gember. Cavallucci en ricciarelli zijn gesuikerde amandelbiscuits die verrukkelijk zijn bij een coupe ijs. En voor de allergrootste lekkerbekken is er de Bacio di Siena, een piramidevormige soes gevuld met warme room en overgoten met chocolade en poedersuiker. Je kunt ‘m onder andere bestellen bij Gelateria Il Bacio (10). Eet smakelijk!

Proost!
———–

Op de weelderige heuvels tussen Florence en Siena wordt de wijn Chianti geproduceerd. De ingrediënten van deze beroemde wijn zijn onder andere witte Malvasia-druiven en rozijnen. De jongste versie van de wijn is de Chianti Classico, die niet ouder is dan een jaar. Dit slobberwijntje smaakt heerlijk bij vrijwel elk gerecht uit de keuken van Siena. Laat men de Classico ten minste twee jaar rijpen, dan komt het alcoholpercentage boven de 12% en wordt de wijn Chianti Vecchio genoemd. Wordt de jonge wijn voor minstens drie jaar in eiken vaten te rusten gelegd, dan is het resultaat de stevige variant Chianti Riserva. Deze is geschikt voor rode en witte vleesgerechten, maar vooral heel lekker bij pittige kazen.

Top 3 culinaire evenementen Siena
————————————-

– Oktober: Sagra del Fungo e della Castagna, grote braderie met alle soorten eetbare paddenstoelen en kastanjes.
– November: Festival of Wine and Oil, in het prachtige kasteel Murlo wordt feest gevierd met veel lekker eten, wijn en olijfolie.
– December: Festival of the Newly made Olive Oil, feest in de hele stad met eten en muziek.

Vliegen en overnachten
———————-

Pak je het vliegtuig naar Italië? Boek dan een ticket naar Florence of Perugia en huur een auto om je eindbestemming te bereiken.

De meeste hotels in Siena liggen in het oude centrum van de oude stad, bij Piazza del Campo. Je overnacht dan tussen de heerlijke restaurantjes. Ook rondom Colle Val d’Elsa vind je goeie hotels. En in de omgeving van Siena vind je rust in een fijn vakantiehuis.

Contacten
————-

1. Petit Café: Via Bettino Ricasoli, 83, 53100 Siena, +39 577045492
2. Pasticceria Nannini: Via Banchi di Sopra, 24, 53100 Siena
3. Trattoria La Torre: Via di Salicotto, 7, 53100 Siena
4. Ristorante La Taverna Del Granducato: Via Giuseppe Pianigiani, 9, 53100 Siena
5. Il Pulcino: Via dei Termini, 91, 53100 Siena
6. Fiorella Torrefazione: Via di Città, 13, 53100 Siena
7. The Bistecca: Via del Porrione 33, 53100 Siena
8. La Taverna di San Giuseppe: Via Giovanni Dupre 132, 53100, Siena, +39 57742286
9. Ristorante San Domenico Siena: Via Camporegio 17, 53100 Siena, +39 577275707
10. Gelateria Il Bacio: Via Vittorio Emanuele II-55, 53100 Siena”