Nadat je bent opgehaald van je opstapplaats (je hotel of de haven van het cruiseschip), wandel je met je gids door het labyrint van de oude stad tussen de witgekalkte gebouwen. Je krijgt de gelegenheid om de windmolens te bewonderen en hun geschiedenis en gebruik te leren kennen en foto's te nemen. Je ontdekt ook Klein Venetië, een van de meest romantische plekjes op Mykonos. Deze buurt staat vol met elegante en prachtige oude huizen die wankel aan de rand van de zee staan.
Een stop bij de oudste middeleeuwse bakkerij op het eiland nodigt je uit om de unieke traditionele Griekse recepten van broden, taarten en broodjes te proeven terwijl je ronddwaalt in een van de oudste en meest grafische Mykonische nederzettingen. Je krijgt koffie of thee aangeboden.
Als je verder rijdt met het busje, kom je aan in het hart van het eiland voor een bezoek aan de boerderij van een Mykonische familie. Tijdens de rondleiding door de faciliteiten ervaart de bezoeker de Mykonische traditie en het dagelijks leven van de familie. Door middel van een ervaringsgericht bezoek aan het traditioneel ingerichte huis waaromheen zich de traditionele steenoven, de kaaswerkplaats, het voetpersvat van de wijnmakerij, de waterput en de kapel bevinden. De bezoeker heeft toegang tot alle 3 de folkloristische werkplaatsen van de boerderij waar je de tsampouna constructie (traditioneel muziekinstrument), het weefgetouw en het schilderen van iconen kunt bekijken. Terwijl je ronddwaalt door de moestuin, de wijngaard en de gewassen, kun je alle huisdieren van het landgoed ontmoeten: schapen, koeien, kippen, paarden, enzovoort. Na afloop van de rondleiding keert de bezoeker terug naar het hoofdterrein van de boerderij om te genieten van een heerlijke traktatie met wijn en tsipouro, zelfgemaakte taarten en lokale gerechten.
Vervolgens een rondleiding door de enige brouwerij van Mykonos en proeven van zes kleine bieren.
Hierna krijg je een pita gyros (ook vegetarische optie) aangeboden in een plaatselijke grillwinkel en de tour wordt afgesloten met een traditionele Griekse baklava.